Om een mooi kledingstuk te maken is het kiezen van de juiste naaimachinenaald essentieel voor het bereiken van nette resultaten. Maar er valt zoveel te kiezen, hoe weet jij nou of je de juiste type naaimachinenaald kiest voor jouw naaiproject?
In deze gids proberen we je wegwijs te maken in de verschillende type naalden die er zijn en waar ze het beste gebruikt voor kunnen worden. Zodat jij een stuk makkelijker je keuze kunt maken en een prachtig resultaat kunt creëren en je naaivaardigheden perfectioneert.
We behandelen de meest gebruikte machine naalden die er zijn.
Universele naald
Universele naalden zijn onmisbaar in de naaikoffer van elke naaister. Universele naalden zijn geschikt voor algemeen gebruik en allerlei stofsoorten, van katoen tot lichte denim. Belangrijk is dat het geen rekbare stof is.
De universele naald heeft een licht afgeronde punt. De dikte van deze naalden varieert, van NM 60 tot NM 130.
De jersey naald is speciaal bedoeld voor gebreide stoffen die rekbaar zijn. Het bekendst zijn jersey/tricot, maar hij wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld ajourstof, bouclé en sweatstof. De naald heeft een afgeronde punt, deze ronde punt duwt het breisel opzij. Officieel wordt de afgeronde punt een medium kogelpunt genoemd, ook wel bekend als ballpoint. Als je een naald met een scherpe punt gebruikt, bestaat de kans dat deze als het ware door de stof snijdt en daarmee het breisel van je stof kapot maakt. De dikte van deze naalden varieert, van NM 70 tot NM 100.
Stretch naald
De jersey naald en stretch naald worden nogal eens met elkaar verward. De stretch naald heeft ook een afgeronde punt, maar heeft daarnaast een speciale oog- en uitsparingsvorm om ontbrekende steken te voorkomen bij zeer elastische stoffen. De stretch naald is bedoeld voor zeer elastische stoffen, zoals bijvoorbeeld lycra. En voor stoffen die niet gebreid zijn, maar wel rekbaar zijn. De rek is dan ontstaan omdat er elastische garens aan het weefsel zijn toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan nicky velours. Hij is verkrijgbaar in dikte NM 65, NM 75 en NM 90.
Microtex naald
De microtex naald is er speciaal voor zeer fijne of dicht geweven stoffen. Denk bijvoorbeeld aan zijde, satijn, chiffon, crêpe de chine en ook gecoate stoffen en kunstleer. Deze naald is verkrijgbaar in dikte NM 60 tot NM 110. De punt van deze naald is zeer spits en slank, zodat deze makkelijk door de stoffen kan dringen.
Jeans naald
De jeans naald heeft ook een afgeronde punt waarmee hij gemakkelijk door stevige, dikke stoffen dringt zonder deze te beschadigen. De naald heeft een versterkte schacht die ervoor zorgt dat de naald minder afwijkt en je minder kans hebt op het afbreken van de draad en op ontbrekende steken. Voor liefhebbers van stevige stoffen is de denimnaald de ideale keuze. Speciaal voor denim en andere dikke stoffen zoals canvas, jacquard, keper en zeildoek. De naald is er in diktes NM 70 tot NM 110.
Quilt naald
De naam zegt al genoeg, deze stof is speciaal voor het quilten. De punt van de naald is erg slank en licht afgerond waardoor deze gemakkelijk meerdere dikke lagen kan doordringen zonder deze te beschadigen. De naald is er in diktes NM 75 en NM 90.
Topstitch naald
De topstitch naald heeft een extra lang naaldoog. Hierdoor past er dikker top stitch garen in. Met deze naald kun je een decoratieve afwerking creëren. Verkrijgbaar in de dikte NM 70 tot NM 110.
Merken machinenaalden
Het bekendste machinenaalden merk is Schmetz. De naalden zijn kwalitatief erg goed en passen op alle huishoudnaaimachines. Dit merk verkopen wij daarom in de winkel en in de webshop. Naast Schmetz zijn Organ en Singer machinenaalden ook goede merken.
Uitleg markeringen op Schmetz naalden
Elke naald van Schmetz heeft 2 kleuren op de schacht. De bovenste kleur geeft aan welk type naald het is en de onderste kleur geeft de dikte van de naald aan. Superhandig als je eens vergeten bent welke naald er ook alweer in je naaimachine zit. Het staat ook heel klein ingegraveerd in de schacht, maar daar heb je bijna een loep voor nodig om dat te kunnen lezen. De kleuren vertellen je het in één oogopslag.
Je hebt al kunnen lezen dat de naalden verkrijgbaar zijn in verschillende diktes.
Voor hele delicate stoffen gebruik je dikte NM 60, hoe dikker je stof hoe groter de dikte van je naald moet zijn. De meest gebruikte dikte is NM 80.
Wanneer vervang je de naald?
Schmetz adviseert om je naald te vervangen na elke 8 uur naaien. Een veel gebruikte richtlijn is ook wel om je naald bij elk naaiproject te vervangen.
Als je langer doornaait met een naald kun je last krijgen van een brekende draad en onregelmatige steken. Als je naaiwerk niet goed loopt, check dan altijd de staat van je naald.
We hopen dat je na het lezen van dit artikel begrijpt hoe belangrijk een juiste naald voor je naaiproject is en je nu beter een keuze kunt maken. Heel veel naaiplezier gewenst!