Met de lente en zomer in aantocht, word er weer meer gevraagd naar linnen in de winkel. Linnen wordt gezien als een heerlijke stof voor warmer weer. En met goede redenen. Ik heb daarom een aantal mooie linnens besteld voor in de winkel. Weet jij waarom linnen zo fijn is voor de zomer? Hieronder zet ik linnen in de spotlight en vertel je meer over de geschiedenis, het maken van de stof en de eigenschappen van linnen.
Waar komt linnen vandaan?
Linnen wordt gemaakt van vlas. De vlasplant is een stevige plant die bestaat uit lange vezels. Deze vezels zijn weer opgebouwd uit kleinere vezels. Deze vezels zijn beschermd door een houten kern in de bast. Omdat de vezels goed beschermd liggen, komt er een flink bewerkingsproces aan te pas om te komen van de vezels tot een garen.
De vezels zijn opgebouwd uit cellulose. Dat is de uiteindelijke grondstof van linnen.
Wanneer de vlasplant rijp is om te oogsten wordt deze uit de grond getrokken. Tegenwoordig gebeurd dit machinaal. Na het oogsten wordt de vlas gerepeld, de zaadbolletjes worden dan verwijderd. Vervolgens moet de vlas roten. Tijdens het roten worden de stengels in warm water gelegd waardoor de lijmstof die de vezels bijeenhoudt oplost. Dit zorgt ervoor dat de vezels los komen te liggen.
Na het roten moet het vlas drogen. Vervolgens gebeurd het braken. Het hout, wat om de vezels heen ligt wordt dan gebroken zodat de vezels vrij komen te liggen. Daarna volgt het zwingelen om te zorgen dat houtdeeltjes en andere verontreinigingen van de vezels verwijderd worden. Als laatste gebeurd het hekelen. De vezels worden gekamd om gladdere, dunnere en dus mooiere vezels te krijgen.
Deze uiteindelijke vezels worden vervolgens gesponnen tot een garen. Omdat de vezel enigszins onregelmatig van structuur is, ontstaan er kleine verdikkingen op het garen. Dit geeft linnen haar kenmerkende textuur.
Stukje geschiedenis
Vlas wordt al heel lang verbouwd om linnen van te maken. De geschiedenis hiervan gaat al zo'n 6.000 jaar terug, het was al bekend in het oude Egypte. Vroeger werd vlas in Europa vooral geteeld in België, Nederland en Frankrijk. In Nederland was Zeeland een belangrijk centrum voor de vlasteelt en de bewerking daarvan. Nederlands vlas stond bekend om zijn hoge kwaliteit.
Tegenwoordig wordt vlas in Europa voornamelijk nog in België en Frankrijk geteeld. Dit staat nog steeds bekend als de beste kwaliteit vlas. Daarnaast produceren ook Rusland en Polen vlas. In al die tijd is het bewerkingsproces van vlas niet veel veranderd, sommige onderdelen gebeuren nu machinaal in plaats van met de hand. Maar de stappen in het proces zijn nog steeds hetzelfde.
In de 20e eeuw kwamen de synthetische vezels op de markt en nam de populariteit van linnen af. Synthetische vezels zijn makkelijker en goedkoper te produceren. In Nederland is men zich daarom gaan concentreren op andere gewassen. De laatste jaren neemt de vraag naar linnen en daarmee naar vlas weer toe. Het is een duurzamere grondstof omdat het weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft, er weinig tot geen chemicaliën gebruikt worden bij het bewerkingsproces en je ook andere onderdelen van de plant kan gebruiken. De zaden worden bijvoorbeeld verwerkt tot lijnzaadolie. Ook voor de grond waarop vlas wordt geteeld is het een gunstig gewas, het zorgt niet voor verarming van de grond maar verbeterd juist de bodemstructuur. Het is ook nog eens een plant die gunstig is voor de bijen. Als je al die voordelen op het gebied van duurzaamheid zo leest, snap je wel waarom linnen weer aan populariteit wint. Ook in Nederland zijn er steeds meer boeren die weer vlas gaan telen.
Eigenschappen van linnen
Je hebt kunnen lezen hoe je komt van een vlasplant tot een garen. Je weet nu dat de grondstof van linnen cellulose is. Andere stoffen die cellulose als grondstof hebben, zijn bijvoorbeeld katoen, jute en hennep. In grote lijnen hebben die allemaal dezelfde eigenschappen met kleine verschillen onderling.
De eigenschappen van linnen:
- goede warmtegeleider, de stof kan warmte goed begeleiden en blijft daardoor koel tijdens het dragen.
- linnen neemt snel en veel vocht op waardoor je kleding niet snel klam aanvoelt. Het is ook snel weer droog.
- linnen is erg sterk en scheurbestendig.
- linnen is goed bestand tegen hoge temperaturen. Je kunt het op hoge temperatuur strijken.
- linnen kreukt snel.
- linnen wordt zachter hoe langer je het draagt.
Dat linnen warmte zo goed begeleid en veel vocht kan opnemen en ook zo weer droog is, maakt dat het een perfecte stof voor warmer weer is. Wat ik er ook fijn aan vindt is dat het een natuurlijke stof is die een lage belasting heeft voor het milieu.
Je kunt er van alles mee maken, blousjes, jurken, rokken, jasjes. Het is een ontzettend veelzijdige stof!
Ben jij al om? Bekijk dan hier onze mooie 100% linnen stoffen.
Van 3 mei t/m 18 mei krijg je in de winkel en online 15% korting op onze linnen stoffen. Gebruik online de code LINNEN15.